Med våren runt hörnet så har vi fått lite tid att reflektera över hur Phoenix & Friends har vuxit under sina första två år. I januari 2020 öppnade vi först dörrarna på Norra Smedjegatan men det vi inte visste då var att många av våra idéer vi hade skulle få förbli just idéer ett tag till...

Photoshoot på Aspö, vinter 2020


Dessa idéer fick äntligen en plats i oktober 2021 då vårt första evenemang ägde rum! Med en ny lokal och ett helt fantastiskt gäng i #kvarteret så blev det en riktig höjdarkväll. Men tillbaks till den nya lokalen, vi fick händerna på en lokal på den finaste ön i Karlskrona, Stumholmen. Med sina tegelväggar och rika historia har Bastionsgatan 17 blivit ett perfekt hem för Phoenix & Friends. VI har sen den första spelningen även gästats av #AdamVisanji och #AdamDavidEnglund för två otroliga kvällar och har en hel del planer precis runt hörnet.


Att skapa något vackert

Redan innan vi startade P&F så visste vi att det fanns mer än 1000 olika sätt att se på vintage. Från loppis till high-fashion så används nu återanvända plagg och material för att skapa nytt. Och det roliga är att det finns inspiration i allt, behöver gå längre än att upcycla begreppet "From rags to riches" till något så fint som "Rags are riches" för att hitta inspiration.


Vårt egna märke Reborn har under de senaste åren utvecklats till att bli en knytpunkt för hur vi ser på mode. Att få liv i äldre plagg med form och färg har sedan flytten till Stumholmen blivit så mycket roligare och enklare. När man är omringad av saker som är vackert och som inspirerar en så blir det enkelt att skapa (det man själv i alla fall tycker är) vackra saker.


För första gången känner vi att vi kan fira en födelsedag på rätt plats och det känns så kul att få planera för framtiden för nu är våra idéer påväg ut ur ide, och nu istället ska få skina. Så håll ögonen öppna, för blinka så kommer du missa en hel drös med idéer från Phoenix and Friends! Vi ses snart! P.S Vi kommer att börja uppdatera bloggen kring mode, upcylcing och modets historia så följ oss på Instagram för att ha koll på våra nya inlägg


En bildserie från Norra Smedjegatan till Bastionsgatan

Uppdaterat: 14 dec. 2020


Feliks!
Butiken å butiken


Kapitel 1: Heter det Hjärna? Haha Jag heter Feliks och är född och uppvuxen i en liten stad söder om Stockholm som heter Järna. Skolan var väl som vilken skola som helst, eller nja vi hade nog väldigt mycket undervisning i syslöjd, något som min studievägledare sa ”inte var mitt starkaste ämne” och jag får nog hålla med (inget illa mot vare sig min syslöjdslärare eller någon annan, problemet låg hos mig. Förlåt Karin!).


Det värsta på syslöjden var nog ull. Ett material som jag fortfarande inte fattar att någon vill jobba med. Don’t get me wrong, det är ett fantastiskt material att bära, men att jobba med?

Efter ALL denna syslöjd hade jag fått ett flyktbehov och fly, det gjorde jag hela vägen ner till den större staden Lund


i Skåne. I efterhand kanske det inte bara handlade om syslöjden men vi låter det kvarstå för dramatisk effekt.


Anledningen till flytten var förutom att komma bort, studier i kriminologi. Jag måste nog erkänna att plugget kanske inte var det viktigaste för mig just då och resultatet blev att jag även hittade en hobby.


Denna hobby skulle i framtiden visa sig representera både mig och min del av Phoenix and Friends men också mot alla odds min hemstad.

Hobbyn var att sy och framförallt att sy jeans. Det kanske var här problemet alltid låg. Det var inte syslöjden det var fel på utan snarare materialet! Intresset för jeansen växte varje dag och till slut satt jag inte längre och läste om kriminologi utan om att sy. Jag läste om bomull och hur det utvanns, vilka material som är bäst för miljön och varför.


Innan jag hunnit sy en rak söm bodde jag, tillsammans med min sambo Olivia på Aspö, en liten idyllisk ö utanför Karlskrona. Vi flyttade hit för att göra något av våra drömmar, jag för jeansen och Olivia för musiken, och jag skulle nog vilja säga att vi gjorde det.

Kapitel 2: Så du syr nu eller?

Det började med en utställning på Kulturrudan på Aspö.

Där, för första gången någonsin visade jag upp det jag hade skapat. Allt var inte perfekt men det är det aldrig har jag lärt mig. Det blev en otrolig upplevelse, både en boost för självförtroendet och väldigt lärorikt.

Efter utställningen fortsatte jag jobba med jeanstyger och fortsatte utveckla syeriet vilket ledde till att jag ville mer.

Jag ville vara närmare personer och visa upp det jag skapar, så jag började höra av mig till olika second hand butiker i Karlskrona och i närheten av Karlskrona. Till slut fick jag napp.

Jag var nu delvis ansvarig för Adils vintage och kaffebar, en liten vintagebutik i centrala Karlskrona, och i gengäld blev det min nya studio där jag arbetade och sydde.

Även detta var en väldigt trevlig upplevelse, jag kunde sy och träffa människor på samma ställe. Hobbyn hade nu tagit en helt ny skepnad, det här var på riktigt. Året ledde mot sitt slut och med årsslutet kom även en nyhet som skulle ändra allt.

Adils skulle säljas.

Så vart har vi då oss? Vi har vid det här laget flyttat till en ny stad för att ägna oss åt det vi älskar sen försvinner en stor del i pusslet. Vi kunde ju inte köpa Adils… Eller kunde vi det? Efter MÅNGA och LÅNGA diskussioner med oss själva och alla nära och kära bestämde vi oss. Adils skulle bli vårt.

Kapitel 3: Allt butiken för med sig

Efter lån och lite förhandlingar kunde vi flytta in. Och vad bra det gick (Ja jag vet, det är tröttsamt på att höra människor prata om hur allt är bra men vänta bara, allt är inte solsken och fågelkvitter)! Tidningsartikel, mer försäljning än någonsin och mer kunder än vad vi någonsin kunde drömt om. Men som i alla bra historier krävs även motgångar. För vad hade David varit utan Goliat, Herkules utan Hades, Mulan utan Shan Yu. Ja ni fattar man måste dö några gånger innan man kan leva.


Kapitel 3.1 Goliat.

Men för att fortsätta med Håkan texter så var vi inte ensamma, denna gången var det tusen David som tillsammans slogs mot det stora onda, och det har varit det som dragit oss igenom allt hittills. Att vi inte var ensamma. Med trasiga segel fick vi ändå en hel del vindpustar som ledde till att det blev en hemsida och massa nya idéer och kontakter skapades.

Av dessa idéer finns en hel del kring evenemang och butiken som tack vare dagens läge kommer anpassas för att vi fortfarande ska kunna träffas så fortsätt att hålla koll på oss genom våra sociala medier och hemsidan! För det är det vi vill, att träffas!


Jag önskar er en fortsatt trevlig helg så hörs vi snart igen och om några dagar kommer en presentation av Phoenix och Friends andra hälft Olivia. Missa inte det!


Kram Feliks

Våren är här!Fram med de kortärmade skjortorna och solkrämen för det är dags att fira valborg! Men något är annorlunda i år. I Lund gödslas stadsparken med hönsgödsel samtidigt som Anders Tegnell varnar för att det finns en risk för att man inte ens ska få resa inom Sverige under sommaren.

Att något man länge sett fram emot tas ifrån en i ett snabbt ryck är ingen redo för och det skapar en situation där hopplöshet lätt slinker in, hopplöshet som infinner sig därför att man inte får gå på Way out west eller inte får träffa mamma i sommar. Men det är just det man måste göra, anpassa sig, inte bara för ens egna skull utan för alla runt omkring sig. Våren är fortfarande kortärmade skjortor och fågelkvitter. Våren är fortfarande långa promenader i naturen, men den är också skype-samtal med farmor och brevväxling med ens bästa kompis som har flyttat.


Det är svårt det där med att anpassa sig. Även om det i sammanhanget känns svårt och att det sker med ovilja är jag säker på att man kan hitta något nytt hos sig själv och växa från det. För hela situationen har fått mig att inse att det viktigaste vi har är kreativitet och mänsklig värme, något som syns genom allt ifrån spelningar på balkonger och på alla dem som jobbar på ett vaccin för en bättre morgondag.

Avslutningsvis vill jag låna en textrad från Bob Dylan som sammanfattar en vardag som är annorlunda men drivs framåt av oss tillsammans: "Please get out of the new one if you can't lend your hand, for the times they are a-changin".

Hur anpassar du dig för att skapa en bättre vardag ? Dela gärna med dig!

1
2